20 Penyakit Dilarang Iklan

20 Penyakit Dilarang Iklan. 20 jenis penyakit yang tidak boleh diiklankan sebagai tuntutan perubatan. Denda maksima rm5,ooo.oo dan /atau 2 tahun penjaro.

20 Penyakit Dilarang Iklan Makanan yang dilarang untuk
20 Penyakit Dilarang Iklan Makanan yang dilarang untuk from elliegale.blogspot.com

Berikut saya senaraikan 20 jenis penyakit yang tidak boleh diiklankan. Anda mungkin baru tahu hal ini kan? Selain 20 jenis penyakit yang tidak dibenarkan, iklan berkaitan pengguguran kandungan, peningkatan fungsi jantung atau buah pinggang serta prestasi seks, sama ada secara jelas ataupun tersirat juga tidak akan mendapat.

Iklan Tanpa Kelulusan Adalah Satu Kesalahan.

Iklan ubat untuk pencegahan, rawatan dan diagnosis 20 penyakit adalah tidak dibenarkan sama sekali! Penderita penyakit ini dilarang naik pesawat. Menurut bahagian farmasi, ada 20 jenis penyakit kritikal yang korang tak boleh nak buat tuntutan.

Read >>  Kos Bersalin Di Hospital Putrajaya 2021

Antara Penyakit Yang Tidak Boleh Di Iklankan Untuk Produk Tak Kira La Produk Kosmetik, Supplement Atau Ubatan Adalah.

Berikut saya senaraikan 20 jenis penyakit yang tidak boleh diiklankan. Layari infografik di sinar harian. Oleh yang demikian, sekiranya pengguna menjumpai iklan sebegitu terutamanya dalam internet, iklan berkenaan adalah iklan yang tidak mendapat kelulusan daripada lembaga iklan ubat, kementerian kesihatan malaysia.

Antara Penyakit Yang Tidak Boleh Diiklankan Termasuklah Diabetes, Hipertensi, Kanser, Lumpuh, Sawan, Asma Dan Masalah Mental.

Pada 2013 itu belanja iklan media digital masih di bawah 5%, tetapi saat ini sudah meningkat 15 hingga 20%. Selain 20 jenis penyakit yang tidak dibenarkan, iklan berkaitan pengguguran kandungan, peningkatan fungsi jantung atau buah pinggang serta prestasi seks, sama ada secara jelas ataupun tersirat juga tidak akan mendapat. < previous page next page >.

Anda Perlu Ada Lesen Iklan Ubat Jika Promote Di Media Social.

Anda mungkin baru tahu hal ini kan? Kalau nak iklankan penyakit, perlu dapat kelulusan iklan perkhidmatan perubatan. Iklan minuman manis ini dilarang beredar di media cetak, media online, hingga televisi.

Hindari Makanan Yang Berlemak, Seperti Daging, Jeroan, Minyak Santan Serta Makanan Yang Mengandung Banyak Garam.

20 jenis penyakit yang tidak boleh diiklankan sebagai tuntutan perubatan. Di bawah ini merupakan 20 contoh headline iklan yang menarik dan menjual, di antaranya adalah sebagai berikut : Mengikut akta ubat (iklan dan penjualan) 1956, seksyen 3(1)(a), sesebuah iklan ubat tidak boleh mendakwa boleh menyembuhkan dan merawat 20 jenis penyakit yang tersenarai di bawah ini.