Karangan Kesan Peningkatan Kes Demam Denggi

Karangan Kesan Peningkatan Kes Demam Denggi. Untuk menangani penyakit demam denggi, kempen kesedaran perlu dilaksanakan secara sistematik dan bersepadu. Pada tahun ini, dari januari hingga 6 jun, sebanyak 48,584 kes demam denggi telah dilaporkan, dengan jumlah kematian sebanyak 84 orang.

Surat Kiriman Rasmi Tentang Kes Demam Denggi Idul Adha I from iduladhai.blogspot.com

Faktor yang menyebabkan penyakit demam denggi ini merebak ialah melalui gigitan nyamuk. Suhu tinggi, pendarahan, hepatomegali dan kekurangan peredaran darah. Demam denggi sememangnya sangat menakutkan.

Demam Denggi Terdiri Daripada Demam Denggi Biasa Atau Demam Denggi Berdarah Yang Boleh Membawa Maut.

Karangan yang bagus sebab ade punca dan cara mencegah. Pemantauan kkm menunjukkan bahawa terdapat peningkatan kes denggi sebanyak 16% setiap minggu sejak 2 minggu lepas di mana jumlah kes mingguan pada minggu ke 20 iaitu bagi tempoh 17 hingga 23 mei adalah sebanyak 1,944 berbanding dengan hanya 1,675 kes pada minggu sebelumnya. Vaksin untuk demam denggi sedang dalam kajian dan sehingga kini jalan terbaik adalah untuk mengurangkan habitat nyamuk bagi mengelakkan penyakit ini.

Oleh Sebab Hal Yang Sedemikian, Pencegahan Awal Dan Kawalan Yang Efektif Perlu Dilakukan Lantaran Peningkatan Kes Demam Denggi Yang Dicatatkan Pada Tahun 2004 Iaitu Sebanyak 33,895 Kes Yang Melibatkan Sebanyak 32,418 Kes Untuk Demam Denggi Dan 1,477 Kes Lagi Untuk Demam Denggi Berdarah.

Demam denggi sememangnya sangat menakutkan. Demam denggi adalah sejenis penyakit bawaan akibat dari gigitan nyamuk aedes yang boleh membawa maut terutamanya jenis demam denggi berdarah. Penutup karangan penyakit demam denggi penyakit demam denggi yang berpunca daripada nyamuk aedes merupakan ancaman yang membimbangkan negara.

Read >>  Karangan Ucapan Upsr

Punca Dan Cara Mencegah Penyakit Demam Denggi

Kempen seperti ini haruslah dilaksanakan di semua tempat terutamanya di kawasan luar bandar. Akibat keadaan ini, kes demam denggi meningkat setiap tahun. Virus tersebut masih berleluasa dan menyebakan pesakit menjadi semakin teruk.

Penularan Wabak Penyakit Dikaitkan Sebagai Merebaknya Sesuatu Penyakit Dalam Kalangan Masyarakat Sehingga Menimbulkan Kegawatan.

Demam denggi ialah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk aedes aegypti yang telah dijangkiti. Kes demam denggi pernah menjadi serius pada tahun 2010 dengan mencatatkan kematian sebanyak hingga 45 kes. Pendarahan di bawah kulit, pada hidung atau gusi.

Penutup Karangan Punca Penyakit Deman Denggi Secara Keseluruhannya Mencegah Itu Lebih Baik Daripada Merawat, Maka Kita Hendaklah Mengambil Pendekatan Yang Lebih Efektif Lagi Drastik Dalam Menangani Masalah Demam Denggi Yang Masih Belum Ketemu Titik Penyelesaiannya.

Kesan ketara demam denggi berkaitan masalah platlet darah yang menurun secara mendadak. Cuaca panas, kering dan suhu tinggi akibat fenomena el nino yang melanda negara sehingga mac ini dikatakan menyumbang kepada peningkatan kes denggi sehingga sebanyak 50 peratus. Demam berdarah denggi mempunyai gejala biasa, di mana 4 gejala utama dibezakan: