Kepentingan Rempah Ratus Kepada Kuasa Barat

Kepentingan Rempah Ratus Kepada Kuasa Barat. Orang arab menggunakan banyak safron dan buah pala. • orang eropah perlu mendapatkan barangan mewah dari china seperti teh, sutera dan tembikar.

Perbezaan Strategi Kuasa Barat Untuk Menguasai Negara Kita from ramadaniyanty.blogspot.com

Soalan 13 berdasarkan senarai di bawah. Faktor kedatangan kuasa barat ke. Kedatangan kuasa barat 1.1 kestabilan dan kemakmuran negara kita.

Buah Keras, Kayu Manis, Cengkih.

Tiga ratus tahun kemudian ia telah digunakan di seluruh eropah. Kejatuhan melaka ke tangan orang portugis pada 1511 telah menandakan berm ulanya penjajahan kuasa barat di kepulauan melayu. Kepentingan rempah dan kain kapas dalam perdagangan asia tenggara sehingga tahun 1800.

Read >>  Kuarters Hospital Sungai Buloh

Semasa Sebahagian Besar Zaman Pertengahan, Mereka Menguasai Monopoli Perdagangan Rempah Dengan India.

Kedatangan 1) hannan afifah binti mohd. Kepentingan rempah ratus kepada kuasa barat cute766. Zaman penjajahan / famili :zingiberaceae kegunaan lain :.

Maklumat Berikut Berkaitan Dengan Tujuan Kedatangan Kuasa Barat Ke Negara Kita.

Kedatangan kuasa barat 1.1 kestabilan dan kemakmuran negara kita. Malah, rempah ratus sememangnya terkenal digunakan sebagai ubat ubat untuk tujuan kesihatan. Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan.

Pelbagai Barangan Yang Turut Dibawa Seperti Rempah Ratus,.

Seperti pada abad yang sebelumnya, terdapat dalam kalangan ahli masyarakat barat yang juga berhasrat untuk menyebarkan pengaruh tamadun dan agama mereka ke seberang laut.; Hafeez kuasa barat ke (3kaa). Selain faktor ekonomi terdapat juga beberapa faktor lain yang turut mendorong kuasa barat menjadi kuasa imperialis di asia dan afrika.

Orang Arab Menggunakan Banyak Safron Dan Buah Pala.

Faktor kedatangan kuasa barat ke. Soalan 13 berdasarkan senarai di bawah. Nilaikan peranan kuasa barat terhadap perubahan dan kesinambungan sistem ekonomi di asia tenggara.