Kraftangan Kaum Cina

Kraftangan Kaum Cina. Kraftangan ialah kerja penghasilan peralatan berguna atau hiasan dengan menggunakan tangan sepenuhnya atau perkakas ringkas sahaja. Setiap kaum ini mempunyai kraftangannya.

Kraf Tangan Kaum Cina nolspie from nolspie.blogspot.com

Antara contoh seni kraftangan melayu adalah tenunan kain, anyaman , barangan seramik, tembikar dan tembaga. Mengenengahkan aktiviti jualan, pameran, demonstrasi dan interaktif kraf serta persembahan kesenian dengan penglibatan pelbagai kaum di malaysia iaitu melayu, cina dan india serta kaum yang terdapat di melaka iaitu portugis, baba nyonya dan chetti. Sejarah seni anyaman 1.dipercayai seni kraf tangan muncul dan berkembang tanpa pengaruh luar.

Kraftangan Pelbagai Kaum Muzik Pelbagai Kaum Aktiviti Kami.

Bagi masyarakat cina, seni ukiran berbentuk naga akan diukir di tokong. Sivik kewarganegaraan tingkatan 2 kraftangan pelbagai kaum. Semuanya memiliki kelebihan tersendiri dengan hasil kraf tangan yang dihasilkan yang begitu indah dan menarik.

Hasil Seni Ukir Ini Dapat Kita Lihat Di Rumah Tradisional Masyarakat Melayu, Di Kepala Perahu Dan Di Hulu Keris.

Sarawak mempunyai pelbagai etnik seperti kaum iban, melayu, melanau, bidayuh, cina, orang ulu, penan dan banyak lagi. Hasil kraftangan masyarakat pribumi sarawak. Penutup kepada perayaan tahun baru cina ialah perayaan chap goh meh.

Read >>  Harga Cabut Gigi Geraham Klinik Swasta

Sarawak Juga Kaya Dengan Sumber Semulajadi Yang Boleh Digunakan Untuk Membuat Kraftangan Seperti Rotan, Buluh, Daun Nipah, Mangkuang Dan Bemban.

Masyarakat malaysia juga kaya dengan seni ukir dan kraftangan. Bagi masyarakat melayu, labu sayong merupakan kraf tangan yang unik kerana hasil tembikarnya dianggap antara yang berkualiti dan diminati ramai (azmi arifin et. Dekorasi kraftangan tradisional tahun baru cina gambar unduh gratis imej 500244510 format jpg my lovepik com

Beliau Sering Mendapat Tempahan Setiap Kali Perayaan Tahun Baru Cina Menjelang Tiba.

Kraftangan ialah kerja penghasilan peralatan berguna atau hiasan dengan menggunakan tangan sepenuhnya atau perkakas ringkas sahaja. Masyarakat cina merupakan kaum yang kedua terbesar di negara. Di malaysia, orang melayu, cina, india, kadazan, melanau, dan pelbagai lagi boleh dianggap sebagai etnik.

Sarawak Adalah Sangat Terkenal Dengan Kepelbagaian Kaum Yang Terdapat Di Negeri Ini Contohnya Seperti Kaum Orang Ulu Yang Terdiri Kelabit,Kayan,Kenyah,Lun Bawang Dan Banyak Lagi.

Setiap kaum ini mempunyai kraftangannya. Tahun baru cina dianggap penting kerana membolehkan semua ahli keluarga yang belajar atau bekerja di luar negara dapat pulang ke. Menurut dato sulaiman osman (20: