Mencurah Air Ke Daun Keladi

Mencurah Air Ke Daun Keladi. Mencanting pada lukisan batik bertujuan menutup bahagian motif supaya ia akan tetap putih. 4) bagai air titik ke batu.

ADUN GUNUNG SEMANGGOL (N11) MENCURAH AIR KE DAUN KELADI…. from adunsemanggol.blogspot.com

Share it tweet share it share it pin it. Mama sara nur @ cik nor thursday, october 21, 2021 8:50:00 am. Walau sebanyak mana sekalipun air dicurahkan ke atas permukaan daunnya, ia tetap akan berada dalam keadaan yang segar dan tidak basah.

1.Pesanan Atau Nasihat Atau Pengajaran Yang Tidak Dipedulikan Atau Tidak Memberi Kesan Kepada Pendengar.

Contextual translation of bagai mencurah air ke daun keladi from malay into chinese (simplified). Bagai mencurah air ke daun keladi. Posted by kimiza aiza at 00:58.

Nasibku Ini F E Tersiksa Batinku.

Suatu ketika dahulu, wee kin merupakan murid yang baik tetapi sejak dia berkawan dengan guna dan kim hong, perangainya berubah. Suatu hari, darvish dan rajan telah merancang untuk meragut beg tangan seseorang wanita yang baru sahaja mengeluarkan wang di mesin pengeluaran wang. About press copyright contact us creators advertise developers terms privacy policy & safety how youtube works test new features press copyright contact us creators.

Read >>  Politeknik Muadzam Shah

2) Mencurah Air Di Daun Keladi.

Wee kin menjadi malas untuk belajar. Memberikan nasihat (ajaran dan sebagainya) yang tidak dapat meresap ke dalam hati. Contoh ayat “letih aku bila mengenangkan segala ilmu yang aku tunjuk ajar kepada karim langsung tidak di ambil peduli ilmu itu.

Seperti Batu Jatuh Ke Lubuk, Seperti Abu Di Atas Tunggul, Bagai Rambut Dibelah Tujuh, Bagai Mencurah Air Ke Daun Keladi.

Begitulah yang diibaratkan dengan peribahasa melayu ‘mencurah air ke daun keladi’. Banyak guru telah memberikan nasihat kepadanya agar berubah. Nasihat atau teguran yang tidak diendahkan ini boleh disamakan dengan bagai mencurah air ke daun keladi.

Segala Nasihat Pak Uda Kepada Abang Bagai Mencurah Air Ke Duan Keladi Kerana Abang Msih Tidak Mengubah Perangainya.

Semakin jelas elemen keduanya, maka semakin mahal juga harga dari serangga yang sering menyerang tanaman ini adalah ulat daun. 4) bagai air titik ke batu. Sememangnya ia sinonim kepada orang yang keras hati dan kepala.