Muzium Bukit Kepong

Muzium Bukit Kepong. Untuk yang tak tahu langsung, peristiwa bukit kepong ni sebenarnya satu tragedi dahsyat yang berlaku pada 23 februari 1950.ia melibatkan sebuah balai polis di bukit kepong (dah jadi muzium), muar yang diserang oleh parti komunis malaya yang bertindak ganas semasa negara berada dalam keadaan darurat (darurat malaya) yang bermula pada 1948 hingga 1960. Lawatan sambil belajar ke muzium darurat bukit kepong.

Melewati Sejarah Bukit Kepong Muar Johor Khir Khalid from khirkhalid.com

Jumaat, 21 oktober 2011 12:00 am. Polis diraja malaysia (pdrm) akan meneruskan rancangan untuk mendirikan muzium sejarah balai bukit kepong, kata ketua polis negara tan sri ismail omar. Perjuangan dan pengorbanan anggota polis dan kerjasama masyarakat tempatan turut diberikan perhatian dalam era darurat dan tragedi bukit kepong.

Muzium Bukit Kepong Adalah Lokasi Wajib Yang Anda Patut Singgah Sekiranya Anda Ke Muar.

Pada tahun lepas, saya telah berpeluang melawat muzium yang dikendalikan dan dikawalselia oleh pdrm. Untuk yang tak tahu langsung, peristiwa bukit kepong ni sebenarnya satu tragedi dahsyat yang berlaku pada 23 februari 1950.ia melibatkan sebuah balai polis di bukit kepong (dah jadi muzium), muar yang diserang oleh parti komunis malaya yang bertindak ganas semasa negara berada dalam keadaan darurat (darurat malaya) yang bermula pada 1948 hingga 1960. Hazizi) memberi penerangan tentang peristiwa bukit kepong.

Read >>  Maybank Bukit Jelutong

Namun Begitu, Terdapat Juga Tempat—Tempat Menarik Lain Yang Boleh Anda Kunjungi.

Tempat riadah dan rekreasi, pantai, air panas, gunung, semuanya ada di muar. Contohnya, dewan bandaraya kuala lumpur umpamanya, telah meletakkan bangunan sultan abdul samad sebagai bangunan bersejarah. Lawatan sambil belajar ke muzium darurat bukit kepong.

Polis Diraja Malaysia (Pdrm) Akan Meneruskan Rancangan Untuk Mendirikan Muzium Sejarah Balai Bukit Kepong, Kata Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar.

Kebanyakan galeri atau muzium dibina oleh kerajaan. Muzium bukit kepong membawa anda untuk mengimbau kembali sejarah pahit negara ketika balai polis bukit kepong diserang oleh komunis. Guru besar (en mohd nizam bin abu bakar) menandatangani buku lawatan muzium.

Galeri Darurat Bukit Kepong Adalah Sebuah Muzium Yang Patut Dilawati Oleh Seluruh Rakyat Malaysia Yang Cintakan Negara Agar Kita Dapat Menghargai Perjuangan Pihak Polis Dan Melihat Sendiri Kekejaman Pengganas Komunis Yang Cuba Merampas Negara Kita.

Galeri darurat bkt kepong is on facebook. Juga ada di pamerkan kisah tragedi bukit kepong, senjata yang di rampas dari pihak komunis dan sebagainya. Ledakan potensi diri (hari keluarga) majlis persaraan cikgu normah;

Semoga Pengorbanan Mereka Semua Menjadi Teladan Dan Dihargai Oleh Kita.

1,562 likes · 287 talking about this. Dicatat oleh sk bukit kepong, muar di 10:59 pg. Bangunan muzium bukit kepong labels: