Peribahasa Mengukur Baju Dibadan Sendiri

Peribahasa Mengukur Baju Dibadan Sendiri. Mengukur tubuh sendiri mengambil ukuran tubuh untuk membuat busana. Mengukur baju di badan sendiri =menentukan baik buruknya sesuatu menurut perasaan diri sendiri;

Maksud Ukur Baju Dibadan Sendiri fendi tazkirah BILA from dopixask.blogspot.com

Ukur baju di badan sendiri. Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak; Om ezys palembang jangan tidak mengukur baju dibadan sendiri.

Mengukur Baju Di Badan Sendiri.

Pepatah melayu ada berkata 'ukur baju di badan sendiri' yang bermaksud kejahatan diri sendiri janganlah diukur dengan kejahatan orang lain. =menganggap atau menilai orang lain sama. Contoh ayat aznah suka menentukan sifat seseorang itu melalui perasaan hatinya.

Read >>  Klinik Pergigian Utc Sentul

Kais Pagi Makan Pagi, Kais Petang Makan Petang;

Ukur baju (di) badan sendiri. Mengukur tubuh sendiri mengambil ukuran tubuh untuk membuat busana. Tiada tetap pihak mana yang diikuti:

Contoh Ayat Farah Lebih Suka Membeli Barang Pakaian Jenis Murah, Baginya Sebelum Berbelanja Perlulah Ukur Baju Di Badan Sendiri Dahulu.

Ukur baju (di) badan sendiri =menganggap atau menilai orang lain sama dengan anggapan atau penilaian thd diri sendiri; Berbuat sesuatu atau bertindak atau berbelanja mengikut kemampuan diri sendiri. Boleh rujuk sini kalau tak percaya.

Arti Peribahasa Mengukur Baju Di Badan Sendiri Dalam Kamus Bahasa Indonesia Kamus Kbbi Online / Meromok = Duduk Meringkuk.) Berani Di Rumah Sendiri, Tetapi Takut Di Tempat Orang.

Oleh itu sebelum mengata, atau mengkritik orang lain seseorang itu perlu tahu keupayaan atau kebolehan dirinya sendiri. Maksud peribahasa ukur baju di badan sendiri : You can get the maksud peribahasa ukur baju di badan sendiri here.

Mengukur Baju Di Badan Sendiri Berasal Dari Kata Dasar Baju.

Oleh itu sebelum mengata, atau mengkritik orang lain seseorang itu perlu tahu keupayaan atau kebolehan dirinya sendiri. Itulis | rujukan & panduan umum Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak;