Peribahasa Pentingkan Diri Sendiri

Peribahasa Pentingkan Diri Sendiri. Bagai unta menyerahkan diri =amat patuh menurut perintah; Sebaliknya, menjadi diri sendiri haruslah selalu memiliki sikap yang baik sesuai hati nuranimu.

Peribahasa Mementingkan Diri Sendiri 'mementingkan diri from danijujuar.blogspot.com

Kalau kotoran jatuh ke tumpukan emas, kotoran itu yang dibuang tapi kalau emas jatuh ke tumpukan kotoran, emas itu yang diambil. Ia merupakan gambaran bahawa mereka merupakan bangsa yang cerdik dan sedar terhadap apa yang telah dilalui. Penyair berpesan kepada generasi muda agar jangan berbohong dan memperdaya orang.

Bukan Berarti Menjadi Diri Sendiri Itu Bertahan Dengan Segala Keburukan Sikap Yang Kamu Miliki.

Sering kali di dalamnya terkandung banyak prinsip hidup, aturan berperilaku, maupun nasihat yang dapat dijadikan sebagai pedoman dalam kehidupan kita. Kalau kotoran jatuh ke tumpukan emas, kotoran itu yang dibuang tapi kalau emas jatuh ke tumpukan kotoran, emas itu yang diambil. Seperti ketam mengajar anaknya berjalan lurus, sedangkan diri sendiri berjalan mengiring.

Diri Peribahasa Menggunakan Kata Diri.

Hanya memikirkan diri sendiri saja. Kerana mereka berpendapat ada gula adalah semut. Peribahasa ini wujud kerana terdapat sesetengah ahli masyarakat yang mementingkan diri sendiri.

Read >>  Perhiasan Diri Kaum Cina

Lebih Diberi, Lebih Banyak Lagi Yang Diminta:

Di mana ada rezeki di situ ramai orang. Ajining diri gumantong ono ing lathi =harga diri seseorang dapat dilihat dari cara dia berbicara. Hanya memikirkan diri sendiri saja.

Bulat Air Kerana Pembetung, Bulat Manusia Kerana Muafakat;

Ia merupakan gambaran bahawa mereka merupakan bangsa yang cerdik dan sedar terhadap apa yang telah dilalui. Penyair berpesan kepada generasi muda agar jangan berbohong dan memperdaya orang. Sikap mementingkan diri sendiri dalam kalangan masyarakat:

Berikut 5 Peribahasa Yang Akan Membuatmu Sadar Bahwa Percaya Diri Itu Penting, 1.

Sikap mementingkan diri sendiri dalam masyarakat. Peribahasa melayu yang paling popular setiap hari. Bagai unta menyerahkan diri =amat patuh menurut perintah;