Peribahasa Yang Mementingkan Diri Sendiri

Peribahasa Yang Mementingkan Diri Sendiri. Bak kata peribahasa melayu, ukur baju dibadan sendiri yang bermaksud kita hendaklah mengetahui kemampuan diri kita sendiri berjimat cermat peribahasa. Nafsi = mementingkan diri sendiri.

Peribahasa Mementingkan Diri Sendiri englshgant from englshgant.blogspot.com

Atau sikap pilih kasih pada anak buah yang satu dibanding yang lainnya. Amalan menabung boleh menyemai tabiat berjimat cermat, terutamanya dalam kalangan pelajar. Belakang parang jika diasah akan tajam juga;

Sesiapa Yang Bermain Dengan Api Akan Terbakar.

Nafsi = mementingkan diri sendiri. Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat; Jagokata com erich fromm orang orang yang mementingkan diri sendiri tidak memiliki kemampuan untuk mencintai orang.

Atau Sikap Pilih Kasih Pada Anak Buah Yang Satu Dibanding Yang Lainnya.

(peribahasa lain yang sama makna: Kalau kotoran jatuh ke tumpukan emas, kotoran itu yang dibuang tapi kalau emas jatuh ke tumpukan kotoran, emas itu yang diambil. Sikap pemimpin dan juga ahli umno yang meninggalkan parti selepas apa yang terjadi pada pru14 dilihat sebagai perbuatan yang mementingkan diri sendiri.

Read >>  Sebilah Jarum

Anak Dipangku Dilepaskan, Beruk Di Rimba Disusukan:

A) adat yang tidak berubah, sesuatu yang tetap utuh. Tetapi mengerti dan menerima rencana tuhan dalam hidup kita. (peribahasa lain yang sama makna:

3.Baik Mambuang Hintalu Sabuku, Dari Rusak Sakataraan.

Peribahasa ini biasanya dipakai untuk menyindir orang yang terlalu memperdulikan urusan orang lain, namun urusan pribadinya malah terbengkalai dan tidak terselesaikan. Bak kata peribahasa melayu, ukur baju dibadan sendiri yang bermaksud kita hendaklah mengetahui kemampuan diri kita sendiri berjimat cermat peribahasa. Contoh aktual perilaku mementingkan diri sendiri misalnya, pembagian bonus yang tidak adil.

Anak Sendiri Disayangi, Anak Tiri Dibengkengi =Bagaimanapun Adilnya Seseorang, Kepentingan Sendiri Juga Yang Diutamakan;

Bukan berarti mengabaikan identitas kita atau melupakan siapa diri kita. Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai; Karakter tidak mementingkan diri sendiri yang dimiliki yonatan begitu dominan, sehingga daud pun terpesona olehnya.